22.07.14 | Bartek
| 0Laphroaig Quarter Cask 48%
Quarter Caks należy do podstawowej gamy produktów destylarni Laphroaig. Zadebiutowała na rynku w 2004 roku i od początku cieszy się dużym powodzeniem wśród miłośników torfowej whisky.
Destylat przez pierwsze 5 lat leżakuje w beczkach po bourbonie, aby następnie trafić na 7 miesięcy do małych, dębowych beczek o pojemności około 125 litrów (tzw. „ćwiartek”), od których wzięła swą nazwę. Dzięki wykorzystaniu małych beczek, whisky ma większy kontakt z drewnem co przyśpiesza sam proces dojrzewania i wzbogaca jej smak. Kosztem bogatszej palety smaku Laphroaig Quarter Cask traci na dymności, jest ona mniej wyczuwalna niż w chociażby 10-letniej wersji, ale nadal na przyzwoitym poziomie.
Beczka: ex-bourbon oraz American oak quarter cask
Moc: 48%
Podczas tej degustacji próbowałem w sumie 4 różne edycje whisky Laphroaig. Poniżej odnośniki, dzięki którym będzie Ci łatwiej sprawdzić jak wypadły pozostałe trzy:
- Laphroaig Cairdeas 2014
- Laphroaig Select
- Coopers Choice – Laphroaig 2006
Opis: Nos - zbalansowana i świeża, z jednej strony słodko-owocowa (mirabelki?) z drugiej czuć dym, który w tym wydaniu Laphroaiga nie jest aż tak bardzo dominujący. Na języku mocno pikantna i dymna od samego początku, wytrawna, delikatnie odczuwalne aromaty dębiny. Finisz długi i rozgrzewający, czuć moc pomimo tylko 48%. Pikantny i torfowy, przyzwoity jak przystało na whisky z Islay.