Słowniczek

W tym miejscu znajdziesz wyjaśnienia większości skrótów/słów stricte związanych z whisky, które dotychczas mogły być Ci nieznane. Jeżeli Twoim zdaniem na poniższej liście czegoś brakuje poinformuj mnie o tym za pośrednictwem formularza.

ABV

Skrót od ang. alkohol by volume, używany do procentowego wyrażenia zawartości alkoholu.

Alembik

Zbiornik do destylacji, znany już w starożytnej Grecji. Nazwa pochodzi od arabskiego słowa al-inbiq (naczynie).

Amoroso

Ciemne, mocne i słodkie sherry.

Angel’s share

Dola dla aniołów – jest to porcja destylatu, która ubywa z beczek podczas dojrzewania. W Szkocji średnio jest to około 2% w skali roku.

Butt

Angielska nazwa beczki do wina lub sherry, zawierająca około dwóch beczek hogshead (około 475-480 litrów).

Cask strength

Moc beczki – poziom alkoholu w cieczy po dojrzewaniu, a przed rozcieńczeniem. Whisky butelkowana w mocy beczki charakteryzuje się wyższym niż standardowo poziomem alkoholu, zwykle jest to powyżej 50% i potrafi dochodzić do 65% abv.

Dram

Szkockie określenie miary whisky, zwykle około 25 ml.

Fenole

Składniki chemiczne wprowadzane do whisky za pomocą torfowania. Fenole nadają trunkowi dymny smak i aromat.

Fermentacja

Proces przemiany cukru w alkohol.

Finisz

Smaki whisky, które pozostają po jej przełknięciu. Miarą finiszu jest długość – dłuższy zwykle uważany jest za lepszy.

Fino

Wytrawne, jasne hiszpańskie sherry.

First fill (pierwsze napełnienie)

Termin używany do określenia dębowych beczek, które po raz pierwszy zostały napełnione destylatem, po opróżnieniu ich z poprzedniej zawartości. Beczki w produkcji whisky mogą być wykorzystywane wielokrotnie, jednak z każdym kolejnym napełnieniem beczka oddaje coraz mniej aromatów przez to ostateczny produkt nie jest najwyższej jakości.

Hogshead

Angielska nazwa beczki o pojemności około 208 litrów.

Kadź fermentacyjna

Duży zbiornik, w którym trzyma się zacier. Zwykle wyposażony w mieszadło i mechanizm podgrzewający.

Karmel

Ciemnobrązowy palony cukier używany przez niektórych producentów do nadawani barwy whisky.

Madeira

Wzmocnione wino portugalskie, wytwarzane w różnych gatunkach na Maderze.

Mlewo

Mąka słodowa i inne ziarna używane do produkcji whisky.

Oloroso

Ciemna, orzechowa odmiana sherry, produkowana metodą natleniania.

Pedro Ximenez

Szczep winogron, rosnących w Hiszpanii. Służy do produkcji słodkich sherry.

Porto

Wzmacniane wino portugalskie, w zależności od odmiany mają one barwę od ciemnoczerwonej (prawie brunatnej) do słomkowej.

Wypalanie

Część procesu produkcji beczek (wnętrze beczki jest wyprażane). Powstały aromat zmienia smak whisky podczas dojrzewania.

Zimna filtracja

Metoda pozbycia się osadu i zmętnienia z whisky, polegająca na jej schłodzeniu (do temperatury od -10°C do 4°C) i filtrowaniu.


Wróć do góry ↑

Strona zawiera informacje dotyczące napojów alkoholowych i przeznaczona jest tylko dla osób pełnoletnich.

Zanim wejdziesz na mojego bloga, proszę Cię o potwierdzenie wieku.