Słowniczek
W tym miejscu znajdziesz wyjaśnienia większości skrótów/słów stricte związanych z whisky, które dotychczas mogły być Ci nieznane. Jeżeli Twoim zdaniem na poniższej liście czegoś brakuje poinformuj mnie o tym za pośrednictwem formularza.
ABV
Skrót od ang. alkohol by volume, używany do procentowego wyrażenia zawartości alkoholu.
Alembik
Zbiornik do destylacji, znany już w starożytnej Grecji. Nazwa pochodzi od arabskiego słowa al-inbiq (naczynie).
Amoroso
Ciemne, mocne i słodkie sherry.
Angel’s share
Dola dla aniołów – jest to porcja destylatu, która ubywa z beczek podczas dojrzewania. W Szkocji średnio jest to około 2% w skali roku.
Butt
Angielska nazwa beczki do wina lub sherry, zawierająca około dwóch beczek hogshead (około 475-480 litrów).
Cask strength
Moc beczki – poziom alkoholu w cieczy po dojrzewaniu, a przed rozcieńczeniem. Whisky butelkowana w mocy beczki charakteryzuje się wyższym niż standardowo poziomem alkoholu, zwykle jest to powyżej 50% i potrafi dochodzić do 65% abv.
Dram
Szkockie określenie miary whisky, zwykle około 25 ml.
Fenole
Składniki chemiczne wprowadzane do whisky za pomocą torfowania. Fenole nadają trunkowi dymny smak i aromat.
Fermentacja
Proces przemiany cukru w alkohol.
Finisz
Smaki whisky, które pozostają po jej przełknięciu. Miarą finiszu jest długość – dłuższy zwykle uważany jest za lepszy.
Fino
Wytrawne, jasne hiszpańskie sherry.
First fill (pierwsze napełnienie)
Termin używany do określenia dębowych beczek, które po raz pierwszy zostały napełnione destylatem, po opróżnieniu ich z poprzedniej zawartości. Beczki w produkcji whisky mogą być wykorzystywane wielokrotnie, jednak z każdym kolejnym napełnieniem beczka oddaje coraz mniej aromatów przez to ostateczny produkt nie jest najwyższej jakości.
Hogshead
Angielska nazwa beczki o pojemności około 208 litrów.
Kadź fermentacyjna
Duży zbiornik, w którym trzyma się zacier. Zwykle wyposażony w mieszadło i mechanizm podgrzewający.
Karmel
Ciemnobrązowy palony cukier używany przez niektórych producentów do nadawani barwy whisky.
Madeira
Wzmocnione wino portugalskie, wytwarzane w różnych gatunkach na Maderze.
Mlewo
Mąka słodowa i inne ziarna używane do produkcji whisky.
Oloroso
Ciemna, orzechowa odmiana sherry, produkowana metodą natleniania.
Pedro Ximenez
Szczep winogron, rosnących w Hiszpanii. Służy do produkcji słodkich sherry.
Porto
Wzmacniane wino portugalskie, w zależności od odmiany mają one barwę od ciemnoczerwonej (prawie brunatnej) do słomkowej.
Wypalanie
Część procesu produkcji beczek (wnętrze beczki jest wyprażane). Powstały aromat zmienia smak whisky podczas dojrzewania.
Zimna filtracja
Metoda pozbycia się osadu i zmętnienia z whisky, polegająca na jej schłodzeniu (do temperatury od -10°C do 4°C) i filtrowaniu.