Degustacje Aberfeldy16_main

09.05.17 | Bartek

| 0

Aberfeldy 16 yo 40%

Aberfeldy to pierwsza szkocka destylarnia… pod warunkiem, że posegregujecie je alfabetycznie :) Czy jej 16-letnia wersja sprawi, że będzie to moja whisky no.1?

Destylarnia Aberfeldy - wrzesień 2015

Destylarnia Aberfeldy – wrzesień 2015

Destylarnię Aberfeldy założyli w 1898 roku bracia John i Thomas Dewar, budowę swojej upragnionej gorzelni rozpoczęli jednak już 2 lata wcześniej. Za lokalizację obrali miejscowość o tej samej nazwie w środkowych Highlands, w bliskiej okolicy potoku Pitilie Burn, który jest głównym źródłem wody dla produkowanej tu whisky. Zdecydowana większość z sięgającej 3,5 miliona litrów rocznie produkcji wchodzi w skład Dewar’s White Label, jednego z najlepiej sprzedających się na świecie blendów.

Będąc na miejscu nietrudno jest odczuć, że whisky single malt spod znaku Aberfeldy jest tylko produktem ubocznym, a cała machina nastawiona jest stricte na produkcję whisky blended. Nieodłączonym elementem każdej podróży przez destylarnię jest oczywiście wizyta w muzeum, w którym większość eksponatów sygnowanych jest marką Dewar’s.

Destylarnia Aberfeldy - wrzesień 2015

Destylarnia Aberfeldy – wrzesień 2015

Aberfeldy należy również do grona destylarni, które nie leżakują beczek w bliskim sąsiedztwie swoich budynków. Gotowy destylat transportują do Lowlands gdzie jest rozlewany do beczek, a następnie czeka na odpowiedni moment. Magazyn znajdujący się w pobliżu, imitujący prawdziwy „warehouse” wypełniony jest pustymi beczkami i służy jedynie do przeprowadzania krótkich degustacji. Notabene zawartość jedynej pełnej beczki #1330 z 1985 roku, zasługiwała na mocne 5/10 :) Kilka innych edycji single cask, dostępnych  tylko na miejscu również pozostawiło bardzo pozytywne wspomnienia.

Jak zatem na ich tle wypada 16-latka, która już chyba na dobre dołączyła do tzw. „core range” Aberfeldy?

Zapach:  mleczna czekolada, świeżo przekrojona gruszka, dojrzałe brzoskwinie i cytrusy z łyżką miodu lawendowego.

Smak: bardzo wodnista aż za bardzo, pojawiają się nuty orzechów, kakao, pomarańcze.

Finisz: średnio długi, gorzka czekolada, dębina, „tektura”.

Ocena ogólna: 3/10

Beczka: Bourbon + finisz w beczkach po sherry Oloroso
Rok destylacji: -
Rok butelkowania: -
Ilość butelek: -
Moc: 40%

Aberfeldy 16 yo 40% Bartek
Zapach
Smak
Finisz

Opis: Aberfeldy 16 to łagodna dla języka i podniebienia whisky, może zbyt łagodna i stąd niska ocena końcowa. Zakwalifikowałbym ją do grona whisky deserowych, delikatnych, nie jest to zła whisky tylko nie do końca spełniła moje oczekiwania. Chciałbym aby miała w sobie więcej ostrości, przypraw, pikanterii, oczekiwałem tego od niej, bo właśnie takie smaki towarzyszą mi kiedy wspominam wizytę w destylarni. Mnie odrobinę rozczarowała, ale Ciebie może zaciekawić :)

2.1

Rozczarowuje+


Tags: ,


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


jeden × 2 =

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Wróć do góry ↑

Strona zawiera informacje dotyczące napojów alkoholowych i przeznaczona jest tylko dla osób pełnoletnich.

Zanim wejdziesz na mojego bloga, proszę Cię o potwierdzenie wieku.